THEMA WHOA EN MISBRUIK 5. Misbruik van de WHOA in het licht van een jaar rechtspraak
Na ruim een jaar rechtspraak over de op 1 januari 2021 in werking getreden Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is het tijd om de balans op te maken en een antwoord te geven op de vraag of in deze periode misbruik van de WHOA is gemaakt. Voor een antwoord op die vraag moeten wij eerst vaststellen wat misbruik van bevoegdheid is en wanneer sprake zou zijn van misbruik van de bevoegdheid om homologatie van een onderhands akkoord onder de WHOA te verzoeken. Aan de hand van die bevindingen zullen wij de tot 1 januari 2022 gewezen rechtspraak aan een onderzoek onderwerpen of er zich al gevallen van misbruik hebben voorgedaan en hoe die gevallen door de rechtbank in kwestie zijn behandeld. Wij zullen daarbij alleen kijken naar het reorganisatieakkoord en niet naar het liquidatieakkoord. Tot slot zullen wij aanbevelingen doen ter verdere voorkoming van eventueel misbruik van de WHOA.
1. Inleiding
Na ruim een jaar rechtspraak over de op 1 januari 2021 in werking getreden Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is het tijd om de balans op te maken en een antwoord te geven op de vraag of in deze periode misbruik van de WHOA is...
Voor het lezen van dit artikel is een abonnement nodig. Login of vraag een abonnement aan.
Geen abonnement?
Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van HERO kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.
Neem een abonnementKeywords
Auteur(s)
is partner bij Turnaround Advocaten
is advocaat bij Turnaround Advocaten.