
Enkele aspecten van inspraak en bescherming van WHOA-schuldeisers
In dit artikel worden drie aspecten van inspraak en bescherming van schuldeisers onder de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) besproken. Daarbij is een vergelijking gemaakt tussen de WHOA en de Amerikaanse Chapter 11-procedure. Ten eerste is gekeken naar inspraak van schuldeisers middels het instellen van een schuldeiserscommissie. De WHOA biedt – in tegenstelling tot Chapter 11 – geen mogelijkheid om een schuldeiserscommissie in te stellen. De inspraak van crediteuren zal grotendeels worden gewaarborgd door de aan te stellen herstructureringsdeskundige of observator alsmede door de rechter die over de homologatie van het akkoord beslist. Voorts zijn twee aspecten aan bod gekomen van bescherming van schuldeisers. Allereerst is bescherming van crediteuren middels de Absolute Priority Rule (APR) onder de WHOA vergeleken met de APR onder Chapter 11. Ik doe een drietal aanbevelingen voor de wetgever die zien op uitzonderingen op de APR. Tot slot is de 20%-regel besproken die geldt voor concurrente crediteuren die een MKB-onderneming drijven. Ik ben van mening dat deze regel – die onder Chapter 11 niet bestaat – dient te worden geschrapt.
1. Inleiding
Op 1 januari 2021 is de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) in werking getreden.[1] Onder de WHOA kunnen ondernemingen die met een hoge schuldenlast kampen maar nog wel levensvatbaar zijn, zich herstructureren. De desbetreffend...
Voor het lezen van dit artikel is een abonnement nodig. Login of vraag een abonnement aan.
Geen abonnement?
Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van HERO kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.
Neem een abonnementKeywords
Auteur(s)
_w500.png)